Casestudy
Bloemhof Bolsward

Casestudy: Bloemhof Bolsward - ECI Software Solutions

Waarom Bloemhof Bolsward, specialist in plaat- en constructiewerk, kiest voor Ridder iQ van ECI Software Solutions.

Bij plaatbewerkingspecialist Bloemhof Bolsward ligt de focus op een modern machinepark. De machines zijn dan ook dik in orde. Om de lasersnijmachines te nesten en de kantbanken te programmeren gebruikt het bedrijf Ridder iQ ERP.

In een uitgebreid artikel in vakblad Metaalunie wordt de keuze voor Ridder iQ toegelicht. “Het pakket focust op complexe klantorder gestuurde machinebouw en op constructie- en plaatwerk”, zegt Vincent Veenman, sales consultant ECI Software Solutions “De visie van Ridder iQ is alle processen volledig te integreren, alles aan elkaar knopen; vanuit één centrale bron (Ridder iQ) calculaties invoeren, documenten koppelen, maakbaarheid controleren en herkenbaarheid met 2D- en 3D-afbeeldingen die vanuit de CAM-software naar Ridder iQ worden gezet.”

Integratie via Plantmanager

Veenman: “Ook processen zoals bijvoorbeeld hier bij Bloemhof de certificering, tracebility, inzicht in statussen en een complete voor/na calculatie per onderdeel zijn snel en gemakkelijk naar voren te halen. Zo is er te allen tijde grip op het proces en kijkt iedere werknemer naar dezelfde informatie.”

Bij Bloemhof is de integratie van de Bystronic-machines en software met Ridder iQ gemaakt via Plantmanager. Hans van de Meerakker, sales manager Bystronic: “Dat zou ook anders kunnen, bijvoorbeeld vanuit CAD/CAM via een Api naar Ridder iQ. Het is maar net wat de klant wil en wat voor het specifieke bedrijf de beste oplossing is.”

Uniforme prijscalculaties

De koppeling betekent dat razendsnel kan worden gecalculeerd en offertes kunnen worden uitgebracht. Resulteert dat in een order dan zitten alle gegevens direct in het systeem en hoeven ze niet opnieuw op verschillende plaatsen ingevoerd worden.

Lissa Verhoog, sales manager ECI Software Solutions, legt uit hoe het proces loopt: “Bij plaatbewerkers is veel vraag naar meer integratie met machines en CAD/CAM. Want je ziet bijvoorbeeld dat als twee werkvoorbereiders calculeren, daar vaak verschil in zit. Men wil naar uniforme prijscalculaties en niks meer over hoeven te typen.”

Snel calculeren en offertes maken

Verhoog: “Met ons systeem zetten we een DXF- of een stepfile in Ridder iQ. Deze sturen we dan naar de Bystronic-software, die vaststelt of het product kan worden gemaakt, wat de snijtijden zijn en hoeveel zettingen/kantingen er nodig zijn. Die informatie krijgt Ridder iQ terug en kan direct doorgezet worden naar het nesten. Zo is het mogelijk snel te calculeren en offertes/(productie)orders te maken, wat van groot belang is. Gevoed vanuit Ridder iQ kun je machines, mensen en materialen plannen. Per plaatdeel krijg je alles teruggekoppeld zoals aantallen gereed en/of mislukt, restmateriaal en meer en je weet precies in welke fase alle onderdelen zijn.”

Lees meer over: