ERP-systemen in internationale bedrijven

In de geglobaliseerde wereld van het bedrijfsleven zijn veel bedrijven ook actief in het buitenland. Dit biedt ook nieuwe uitdagingen voor het ERP-systeem.

Of het nu gaat om handel, productie of handel, Duitse bedrijven zijn al lang actief in internationale landen, hebben daar verkooppartners of zelfs hun eigen vestigingen. Wat binnen de EU relatief eenvoudig te verwerken is, wordt vaak een uitdaging daarbuiten. Afhankelijk van de locatie moet rekening worden gehouden met verschillende talen, wet- en regelgeving, douaneregelingen en culturen. Niettemin moeten alle processen vloeiend over de grenzen heen functioneren. We willen in dit artikel nader bekijken hoe ERP-systemen kunnen helpen. De ERP-fabrikant proALPHA heeft onlangs een aanbeveling gepubliceerd voor actie voor internationale bedrijven met betrekking tot ERP-systemen. Op verschillende punten moet worden verduidelijkt waar bedrijven op moeten letten bij het kiezen van een ERP-systeem.

Neem de wettelijke voorschriften in acht

Daarom is het allereerst van centraal belang om de huidige lokale vereisten te herkennen en te begrijpen. Veel verschillende wet- en regelgeving maakt het niet eenvoudig om te handelen zoals u in uw eigen land gewend bent. Ook zijn er soms regionale verschillen waarmee rekening moet worden gehouden. Bij het opstellen van een catalogus met vereisten moet u daarom goed letten op wat u echt echt nodig had en op de lokale omstandigheden. Maar niet alleen wettelijke voorschriften kunnen verschillen, ook zakelijke praktijken verschillen sterk van regio tot regio. De workflows van het ene land hoeven dus niet per se zinvol te zijn voor een ander. Daarom moet men zich ook van tevoren bewust zijn van deze verschillen.

Taal is vaak een obstakel

Ook is de taal vaak een probleem, hoewel Engels zich in de meeste landen van de wereld als een werk- en projecttaal heeft gevestigd, maar het is op zijn minst de moedertaal en helaas kunnen ze niet perfect spreken. Zo belangrijke details kunnen verloren gaan in collusie. In de aanbeveling voor actie schrijft proALPHA dat het zinvol is om een internationaal ervaren projectmanager te installeren. Ook moet men hiermee al van tevoren instemmen met de introductie van een ERP-systeem in buitenlandse vestigingen. Er is momenteel onvoldoende communicatie. Dienovereenkomstig zouden projectdoelen voldoende moeten worden besproken en gecommuniceerd, rekening houdend met culturele verschillen.

Draag niet alleen workflows en gegevensstructuren over

Zoals reeds vermeld, kunnen de reeds genoemde workflows niet één op één worden overgedragen van het moederbedrijf naar een filiaal in het buitenland. In de aanbeveling voor actie stelt proALPHA dat je er altijd voor moet zorgen dat je niet teveel aanpassingen doet aan de standaard ERP-versie, maar dat je liever aanpassingen per klant of per land beschikbaar stelt. U moet zich ook zorgen maken over de technische infrastructuur. Wilt u het filiaal op een bestaande database instellen als een extra client of liever op een andere? De eerste bespaart geld, terwijl de tweede de afhankelijkheid van alle filialen van slechts één database minimaliseert.

Uniforme gegevens zorgen voor betere evaluaties

Bovendien kan het voor veel bedrijven zinvol zijn om verplicht stamgegevensbeheer te specificeren. Vergelijkbaar met de bedrijfsprocessen, dus de bijbehorende gegevens moeten hetzelfde doen. Hoewel de overeenkomst over een centraal gegevensontwerp vaak omslachtig is, maar de ERP-systemen uniforme gegevens garandeert die wereldwijd kunnen worden geëvalueerd. De gebruikersinterface moet beschikbaar zijn in de respectieve nationale taal. Als dit niet het geval is, moeten internationale ERP-systemen op zijn minst een goed functionerende vertaalset hebben. Daarnaast zijn er ook andere functies die een ERP-systeem of de bijbehorende leverancier zou moeten kunnen vervullen. Bijvoorbeeld lokale belastingnaleving of lokale ondersteuning van de leverancier zelf. Uiteindelijk blijft de implementatie van een ERP-systeem in veel verschillende landen zeer uitdagend, maar ook zeer de moeite waard.

2 september 2019

ECI lanceert nieuwe gebruikersinterface voor Ridder iQ ERP-software

Vanaf heden is de nieuwe gebruikersinterface, ook wel skin, van Ridder iQ ERP-software beschikbaar voor alle gebruikers.

Lees verder

Exact introduceert de Spring ’20 Release

Introductie van Mollie-betaallinks en andere nieuwe features helpen kmo’s om grip te houden op hun financiën.

Lees verder